Rüstem Paşa Sebili, Kanuni Sultan Süleyman’ın damadı Rüstem Paşa tarafından 1562 yılında türbesine yakın bir konumda inşa ettirilmiştir. Mimar Sinan zamanında yapılmış olup, mimarı belli değildir (Önge, 1988).

1916’da cadde genişletilmesi esnasında yıktırılan Rüstem Paşa Sebili’nden geriye caddeye bakan büyük sebil penceresi ve yüksek kaideler üzerindeki iki su teknesi kalmıştır (Şerifoğlu, 1995). Günümüze ulaşan penceresinde klasik tarzda lokma demir parmaklıkları vardır. Pencerenin önündeki mermer eşik geniş tutularak büyük bir tezgah işlevini görmüştür. Sebil penceresinin sağında kapaklı bir niş vardır. Bu niş yoluyla dışarıdan kırbalarla iyi su getiren sakalar teknelerin güneyde olanına sebile girmeden su aktarabilmektedir (Önge, 1988). Bugün bu nişe ait kapak mevcut değildir.

Kaynak: Şehzade ve Süleymaniye Külliyeleri’nde Su Mimarisi, Feyza Aykutlu