Barış Manço Caddesi üzerinde bulunan, Geleneksel klasik Türk yapı tarzında, bağdadi teknikle Barok etkili payandalı ahşap sahilhaneyi 1750 yılında yaptıran ilk sahibi Ethem Efendi olup, ardından, Sultan II. Abdülhamid zamanında Hariciye Nazırlığı ve Sadrazamlık yapan Saffet Paşa’ya, vefatından sonra da ailesine geçmiştir. Harem, selamlık, kayıkhane ve hamlacı odalarından müteşekkil büyük bir yapı kompleksi olan harap haldeki yalıyı Saffet Paşa satın aldıktan sonra aslına uygun olarak tamir ettirmiştir.

Gerek 20. Yy başlarındaki savaşlar zamanında gerekse sonraki süreçte maddi yetersizlik nedeniyle bakımının yapılamaması, özellikle de 1976 yılında geçirdiği büyük yangından sonra yıkıntı haline dönüşen yalı 2008 yılından sonra yeniden yapılmıştır. Sahilhane, Gayrimenkul Eski Eserler ve Anıtlar Kurulu tarafından 1971 yılında koruma no 60 ile tescil edilmiştir.1

1 Orhan Erdenen, Boğaziçi Sahilhaneleri, c.1, İBB Kültür A.Ş, 2006.