Osmanlı’nın ilk yıllarında Kartal-Üsküdar hattında Sancaktar Baba, Mansur Baba, Gözcü Baba, Kartal Baba gibi zaviyeler “Gaziyân-ı Rûm/Abdalân-ı Rûm” zümresine bağlı olarak kurulmuştur. Bunlar aynı zamanda Bizans’ı gözleyen ileri karakol vazifesi de yapmışlardır. Şahkulu Sultan Dergâhı da, 1329’da Osmanlılarla Bizanslılar arasında meydana gelen Pelekanon (Maltepe) Savaşı’ndan sonra Orhan Gazi tarafından bir Ahî zaviyesi olarak inşa edilmiştir. Bazı kaynaklarda Orhan Gazi’nin dedesi olan Şeyh Edebalî’nin yeğeni Ahî Ahmed’in, zaviyenin ilk şeyhi olduğu ileri sürülmüştür. 1402’deki Ankara Savaşı’ndan sonra dergâhın yer aldığı bölge II. Manuel Palaiologos’a terk edilmiş, diğer zaviyeler gibi burası da yıktırılmıştır. Hatta Bektaşî menakıbına göre o dönemde Şahkulu Sultan ile çevre zaviye şeyhleri (kırk erenler) idam edilmiştir.