Komnenos ve Paleologos dönemleri Bizans kiliselerinin bir örneğidir.Hakkındaki ilk tarihi kayıtlar 9.yy’dandır.

Sancaktar Hayrettin Camii
Caminin genel görünümü
KonumSamatya, Fatih
İnançHristiyan-İslam
Mimari türCami
Mimari biçimBizans
İnşaat başlangıcı3. ya da 4. yüzyıl (?)
Caminin 1870'lerdeki görünümü

Sancaktar Hayrettin Camii (Sancaktar Hayreddin Mescidi) ya da Azize Gastria Manastırı (Yunanca: Μονῆ τῶν Γαστρίων Monē tōn Gastríōn), Osmanlı İmparatorluğu döneminde camiye çevrilen bir manastırdır. Bugün cami olarak kullanılan bölüm bir manastır kompleksinin yalnızca ayakta kalan küçük bir bölümü olduğu sanılmaktadır. Bu manastırın adının ne olduğu konusunda kesin kabul görmemiş değişik görüşler bulunmaktadır. Yapının Gastrion Manastırı'nın (YunancaΜονή των Γαστρίων - Moni ton Gastrion, Vazolar Manastırı) bir parçası olduğu düşünülse de, adı geçen manastırın fazla doğusunda olması nedeniyle bu görüş herkes tarafından kabul görmemektedir. İstanbul'da Komnenos ve Paleologos dönemi Bizans mimari yapıtlarının küçük bir örneğidir.