Şehzade Abdülkadir Efendi Köşkü

Feneryolu ile Kızıltoprak arasında, tren yolunun üst tarafında yüksek duvarların çevirdiği yedi dönümlük bahçenin içindeki köşk, Sultan Hamid’in oğlu Abdülkadir Efendiye aittir. Köşkün ilk sahibi Avukat Fevzi Bey, 1900 yılında köşkü yaptırdıktan bir müddet sonra yazları kiraya vermeye başlamış; Sultan II.Abdülhamid’in esvapçıbaşısı İsmet Beyin oğlu Fehim Paşa köşkte birkaç yaz kiracı olarak oturmuştur. 1910 yılında köşk, sultanın oğlu Abdülkadir Efendiye satılmıştır. 1924 yılında, Osmanlı Hanedanının yurtdışına çıkarılmasıyla, aile Macaristan’a gitmiş; köşk aynı yıl içinde Abdülkadir Efendinin avukatı aracılığı ile, Mısır Hidivi Abbas Hilmi Paşanın ayrıldığı eşi İkbal Hanıma satılmıştır. İkbal Hanım, II. Dünya Savaşı ortalarına kadar köşkte yaşamış; oğlu Prens Münim de, yazları Mısır’ dan gelerek burada kalmıştır. İkbal Hanım, 1941 yılında Kudüs’e yaptığı bir gezi sırasında vefat etmiştir.
Müfid Ekdal, “Kapalı Hayat Kutusu Kadiköy Konakları”

Adnan Giz Prenses Atiye Köşkünden şöyle bahseder:
I. Abdülhamid’in yedi oğlundan ikincisi Abdülkadir Efendinin Feneryolu’ndaki köşkü bugün çok yıpranmamış olarak varlığını korumaktadır. Feneryolu Sokağı’nın, demiryolu ile kesiştiği sağköşede, 46 numaralı büyük ve bol ağaçlı bahçe içindeki üç katlı, on odalı beyaz köşk, eski zaman köşklerine göre basit bir yapıdır. Abdülkadir Efendi 1924’ te yurttan çıkarılınca, köşk Mısır Hidiv Ailesi’nden biri tarafından satın alınmıştı.

Köşk bugün Feneryolu sokak ile Fenerli Ahmet sokağın kesişimindeki adada olup, zamanla ortasından yol geçirilen bahçede apartmanlar yükselmiştir.

Detaylı okuma için:
PRENSES ATİYE KÖŞKÜ RESTORASYON PROJESİ