Sekbanbaşı Camii
Sekbanbaşı Camii
İnançSünni İslam
Mimari biçimBizans
Osmanlı
İslam

Sekbanbaşı Camii veya Arhihorofilakos Kilisesi (YunancaΤέμενος του αρχιχωροφύλακος), Türkiye'nin İstanbul kentinde bulunan bir cami idi. Başlangıçta bir Bizans kilisesi olup Hafız Hüseyin el-Ayvansarayî'nin yazılarına göre Osmanlı döneminde sekbanbaşı İbrahim Ağa tarafından camiye çevrildi.[1] Cami, Fatih ilçesinin Kırkçeşme Mahallesi'nde Kendir Sokağı'nda Bozdoğan Kemeri'nin yanında bulunuyordu.[1]

1838 yılında çıkan bir yangında cami zarar görmüş, ancak bazı onarımlardan geçmiştir.[1] 1918'de Osmanlı İmparatorluğu'nun son birkaç yılında cami ve çevresi bir kez daha yandı.[2] Cami bu kez onarım görmemiş ve yavaş yavaş terk edilmiştir.[2] 1943'te Türk hükûmetinin Atatürk Bulvarı'nı genişletmek istemesi üzerine caminin ağır hasar gören temeli tamamen yıkıldı.[2] 1954 yılında caminin bulunduğu zemin, üzerine apartmanlar inşa edilirken tamamen temizlendi. Günümüzde camiden günümüze ulaşan hiçbir şey kalmamıştır.[2] Ancak tamamen yıkılmadan hemen önce Semavi Eyice tarafından acele bir kazı yapılarak Sekbanbaşı Camii'nin bazı alt yapıları ortaya çıkarıldı.[2] Bu alt yapılar yerinde incelendi ve rölövesi alındı.[2]

1. ^ a b c Taddei 2021, s. 30.
  2. ^ a b c d e f Taddei 2021, s. 32.