Seydi Bey Cami 1558 yılında Süleymaniye sularının getirilip akıtılmasında bina emini olan Seydi Bey tarafından yaptırılmıştır.Seydî Bey cami-i şerifi, Fatih ilçesi, Molla Şeref mahallesi, 1985 Ada,9-10 Parselde yer almaktaydı. Süleymaniye su yolunun binâ emini Seydî Bey bin Abdurrahman tarafından 966/1558 Tarihinde yaptırılmıştır. Hadika’nın kaydına göre camiin Arabî kitabesindeki tarih  Muharrem 966/Ekim 1558’dir. 999/1590 yılında ise camiinin önüne büyük bir çeşme yaptırıp kitabesini kendisi yazmıştır. Seydî Bey’in Sıbyan mektebi de cami civarında bulunuyordu. Cami 31 Mayıs 1918 Tarihli büyük Fatih yangınında büyük zarar görmüş ve metruk hale gelmiştir. Süheyl Ünver arşivinde yer alan 1931 tarihli fotoğrafında cami mimarisine ilşkin son dönem müdahaleleri görülebilmektedir. Camiin kâgir, moloz taş almaşık örgülü duvarları, Tanzimat sonrası dönemin mimarisini  yansıtan büyük ve yuvarlak kemerli pencereleri, bir fil gözü pencere göze çarpmaktadır. Minare ise iri/kalın gövdeli ve üstü sıvalı, kaidesi kesme taş örgülü gövde ve şerefe üstü  tuğla örgülü bir yapıdaydı.(Süheyl Ünver Arşivi (Süleymaniye Kütüphanesi), Dosya No:240/25) Zamanla harabe hale gelen cami 50’li yıllarda yıkılmaya yüz tutmuş, arsası son yıllarda otopark haline getirilmiştir. Camiin önünde yer alan klasik Osmanlı mimarisindeki büyük çeşmesi ise yangın akabinde muattal ve harap vaziyete gelmiş. İ. Hilmî Tanışık’ın kaydına göre 1943 yılında taşları sökülerek Farsi kitabesiyle birlikte yok edilmiş. Tanışık ayrıca harap vaziyetteki çeşmenin bir fotoğrafını da neşretmiştir. (Tanışık, 1943: 44-45, Sıra No:40) Kayıtlarında yer alan mektebin ise tam mahalli ve ne zaman ortadan kalktığı tespit edilememiştir. Bu mektep ile alakalı Başbakanlık Osmanlı Arşivindeki bir muhasebe defterinde kayıt yer almaktadır.

Kaynak