Şişli Camii Cumhuriyet kurulduktan sonra yapılan ilk camidir. 1949 yılında yapılmıştır.

Şişli Camii
Mimari biçimİkinci Ulusal Mimarlık Akımı
İnşaat başlangıcı22 Haziran 1945
Kubbe sayısı1 ana kubbe ve 3 yarım kubbe
MalzemelerBetonarme · küfeki taşı

Şişli Camii, İstanbul, Türkiye'de, Şişli ilçesinde bulunan bir camidir. Halâskârgazi Caddesi ile Abide-i Hürriyet Caddesi'nin kesişmesiyle oluşan bir adacıkta konumlanır.

Vasfi Egeli tarafından tasarlanan yapının inşasına Haziran 1945'te başlandı. İnşaat masrafının tamamı, yapılan bağışlarla karşılanmıştı. Henüz inşaatının tamamlanmamasına karşın o yılın Ramazan ayına denk gelen Haziran 1949'da hizmete girdi, ertesi yıl ise inşası tamamlandı. Cumhuriyetin ilanından sonra İstanbul'da inşa edilen ilk olmasının yanı sıra, neoklasik Osmanlı mimarisi tarzında bir akım olan İkinci Ulusal Mimarlık Akımı tarzındaki cami, yapımı 1665'te tamamlanan Yeni Cami'nin ardından klasik Türk mimarisi tarzında inşa edilen ilk camiydi.

Duvarları küfeki taşından inşa edilmişken bir kubbe ile üç yarım kubbesi betonarmedir. Cami, kendisine bitişik bir minareye sahiptir. Giriş kısmındaki revaklı son cemaat yeri, beş adet kubbeyle örtülmüştür. Caminin mermer şadırvanının tasarımı Nazimî Yaver Yenal'a; hat süslemeleri Hamit Aytaç, Macid Ayral ve Mustafa Halim Özyazıcı'ya aitken diğer süsleme ve detaylarda farklı isimlerle çalışılmıştır. Cami kompleksinde ayrıca kütüphane, cami görevlilerinin odaları, tuvaletler ve gasilhane de yer alır.