Sıttei Hatun Camii Tarihçesi

Sıttei Hatun Camii, sekizinci Şeyhülislam Zenbilli Ali Efendi’nin (Ö.1525) kızı Sitti Hatun tarafından 16. yüzyılda yaptırılmıştır. Kesin inşa tarihi bilinmemektedir. Minberini Ağazade Mehmet Efendi koydurarak mescidi camiye çevirtmiştir. Mescidin bahçesinde Mehmet Efendi’nin müderrisliğini yaptığı bir medrese de bulunurdu.

Adres:
Silivri Kapı Mh.
34107 Fatih/İstanbul

Koordinat:
41.006747, 28.926443
Enlem: 41°0′24.29″N (41.006747)
Boylam: 28°55′35.19″E (28.926443)

Yapılış Tarihi: 16. Yy.

Yaptıran: Sitti Hatun

Tadilat: 1952

Minare: 1

Bakımsızlıktan zaman içinde harap vaziyete gelen mescit, 1952 yılında halkın desteği ile yenilenmiştir. Duvarlar hariç her şey değiştirilmiştir. Ayrıca, küçük de olsa bir son cemaat yeri eklenmiştir.

Sıttei Hatun Camii‘nin duvarları kagir, çatısı kırma, üzeri kiremitle örtülüdür. Son cemaat yerine dışarıdan dokuz basamaklı merdivenle çıkılır. Son cemaat yerinin önüne yapılmış alüminyum çerçeveli-camlı ayakkabılıktan girilir.

Harimin bütün duvarlarında, alt-üst sıralarla dörder pencere bulunmaktadır. Mihrap ve vaaz kürsüsü betondan yapılmıştır. Ahşap minber ve tavan yağlı boya ile boyanmıştır. Mihrap nişi, içten beş yüzlüdür.

Bodur minarenin kürsüsü kesme taş, gövde ve şerefesi tuğla ile yapılmıştır. Minare külahı betondandır.

Sıttei Hatun Camii‘nin geniş bir bahçesi olup, içinde imam lojmanı ve basit bir şadırvanı vardır.

Sıtti Hatun, vefatında, Zeyrekbaşı’nda, babasının yaptırdığı mektep sahasında, babasının yanına defnedilmiştir.

Sitti Hatun Camii