Sosyal Sigortalar Kurumu Zeyrek Binası
Sosyal Sigortalar Kurumu Kompleksi 1962
Rahmi M. Koç Arşivi ve SaltResearch-SedadHakkıEldem Arşivi
SSK Zeyrek Tesisleri
AdresAtatürk Bulvarı, İstanbul
Şehirİstanbul

SSK Zeyrek Tesisleri İstanbul ili Fatih ilçesi, Atatürk Bulvarı üzerinde Zeyrek semtindeki Sosyal Sigortalar Kurumu (SSK) eski müdürlük binasıdır. Kurumun kapatılmasıyla Sosyal Güvenlik Kurumu'na bağlı hizmet birimi olarak kullanılmaktadır. İstanbul Manifaturacılar Çarşısı karşısındadır.

Sedad Hakkı Eldem’in 1962 yılında tasarladığı ve de 1962 ile 1964 yılları arasında inşa edilen SSK Zeyrek Tesisleri’nin Türkiye mimarlık tarihinde oldukça önemi bir yeri vardır.[1] Oldukça tarihsel bir dokuda inşa edilmiş modern bir yapı olmasına rağmen çevresine uyum sağlamış ve geleneksel Türk mimarisinin yatay çatı çizgisi, geniş saçaklar, sıraya dizilmiş pencereler ve çıkmalar gibi uygulamaları kullanılmıştır. Sedat Hakkı Eldem bu yapı ile 1986 yılında Ağa Han Mimarlık Ödülü'nü kazanmıştır.[2]

1. ^ "Sosyal Sigortalar Kompleksi". Arkitera.com. 1 Aralık 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Ağustos 2011.
  2. ^ "Cumhuriyet döneminin en güzel 10 binası, 13 Kasım 2008". Mimdap.org. 3 Haziran 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Ağustos 2011.