Raimondo D’Aranco’nun 1901 yılında inşa edilen eseri çeşme 1957 yılında Maçka Parkı girişine taşındı.

16.11.2022 tarihinde İBB tarafından restorasyona alınmış; 14.03.2023 tarihinde restorasyonu tamamlanmıştır.

II. Abdülhamit Çeşmesi
II. Abdülhamid Çeşmesi (Şişli), Haziran 2021
TürÇeşme
Mimari tarzKlasik Osmanlı mimarisi
KonumŞişli, İstanbul, Türkiye
Tamamlanma1901

II. Abdülhamit Çeşmesi 1896-1901 yılları arasında Sultan II. Abdülhamit tarafından İtalyan mimar Raimondo D’Aronco’ya yaptırılmıştır. Çeşme, açılış merasiminin fotoğraflandığı 1901 yılında Tophane Nusretiye Camii önünde yer almaktaydı.[1][2] 1957 yılında Heny Prost’un planladığı yol genişletme çalışmalarından nasibini alarak özgün yerinden sökülmüş ve Maçka Parkı’nda günümüzdeki yerine taşınmıştır.[1]

1. ^ a b "İstanbul'da Az Bilinen 10 Hamidiye Çeşmesi". Fikriyat Dergisi. 13 Temmuz 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi.
  2. ^ "1957 Yılında Maçka'ya Taşınan II. Abdülhamit Çeşmesi Nusretiye Camii Önündeyken". Eski İstanbul Fotoğrafları Arşivi. 12 Kasım 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi.