Boyacı Sokağı ile Haliç arasında bulunan tek katlı türbedar binasının arkasındaki bahçe içindedir. Türbenin kapısı Haliç tarafında olup cümle kapısı da bu cihette idi. Sahildeki granit taştan yapılmış rıhtımına yanaşan büyük sandallarla türbeye gelinirdi. Bu güzel rıhtım ve küçük demir iskele babaları 1986 tarihinde, önündeki kazıklı yol yapılırken toprak altında kalmıştır. Türbe bahçesi demir parmaklık ile çevrilmiştir. Bahçede iki küçük havuz vardır.

Türbe, sekiz yüzlüdür. Tamamen kesme taş ve mermerden yapılmıştır. Her yüzünde üstte iki, altta ise bir pencere vardır. Alttaki pencerelerin üstüne kapı takı şeklinde başlıklar yerleştirilmiştir. Sütunların üzerinde burmak babalar vardır. Kubbenin eteğinde mermer bir silme fırdolayı türbeyi çevirmiştir. Yüksek kubbesi kurşun kaplıdır.

On mermer basamakla türbe kapısına çıkılır. Kapının iki yanına başlıklı mermer sütunlar yerleştirilmiştir. Kapı kemeri pembe-beyaz mermerden yapılmıştır. Üzerinde karşılıklı olarak yazılmış şu ayet bulunmaktadır:

“Cennâtü adnin müfettihaten lehümül ebvâd”

Bu muhteşem kapının alnına ise Hattat Süleyman Efendi’nin imzasını taşıyan besmele hak edilmiştir.

Kapının iki yanında yarım kubbeli ve ayrı kapıları bulunan cüzhaneler mevcuttur. Türbenin etrafını, mermer korkuluktu bir galeri çevirmektedir. Böylece türbe tavaf edilmekte ve içerisi rahatlıkla görülebilmektedir. Alt pencerelerin üstüne kadar Kütahya çinileri ile kaplanmıştır. Bunun üzerinde, çini bir ayet türbeyi fırdolayı çevirmiştir. Üst pencereleri vitraylıdır.

İçinde üç ahşap sanduka vardır. Ortadaki Sultan Reşad’a aittir.

Sultan Reşad’ın sandukasını bir pirinç şebeke çevirmiştir. Şebekenin baş tarafına yine pirinçten Yâ-Latif ve Yâ-Hâfız diye yazılmıştır. Bu gibi yazılar sağ ve sol tarafında da vardır.

Baş tarafında 1338 (1919) tarihli bir levha üzerinde:

Cennetmekân El-Gâzi Sultan Mehmed Reşad Hân
İbn-iSultan El-Gâzi Abdül-Mecid Hân Hazretleri

diye yazılmıştır. Altına da veladeti, cülusu ve irtihalleri yazılmıştır.

Bu anıt türbe Mimar Kemalleddin Bey tarafından 1911-1912 tarihleri arasında yapılmıştır. Ulusal anlayışı gerçekten yansıtan bir eserdir.

Sultan Reşad, otuzbeşinci Osmanlı Padişahı’dır. 19/20-şevval-1260 (l/2 Kasım 1844) tarihinde Çırağan Sarayı’nda dünyaya gelmiş ve 64 yaşında iken 6-R. ahır1327 (27 Nisan 1909) tarihinde de tahta çıkmıştır. Annesi Gülcemal Kadınefendi’dir. Yedi yaşında iken annesini, onyedi yaşında iken babası Abdülmecid’i kaybetmiştir.

Padişah Sultan Reşad’ın yanındaki ikinci sanduka, eşi, Kâm-res Başkadınefendi’ye aittir. 65 yaşında iken 30 Nisan 1921’de Kuruçeşme’deki sahilsarayında vefat etti. Ziyâeddin ve Hilmi Efendiler’in annesidir. Ortaköy Sarayı’nda 30 Eylül 1872 tarihinde, Sultan Reşad 3. veliaht iken evlenmiştir.

✶ Medya