Taksim Sıraselviler Caddesinde bulunan özel sağlık kurumu, Prusya Elçiliği hekimlerinden Dr.Georg Hermann Ritter von Mühling’in (1826-1907) önerisi üzerine İstanbul’daki D.W.V Alman Hayır Cemiyeti’nin katkılarıyla 6 Nisan 1846 tarihinde kurulmuştur. Hastane için gereken arsa ve bina Alman Protestan Kiliseleri Topluluğu tarafından sağlanmıştır. Sıraselviler’de sadece 5 yatakla hizmete giren hastanenin kısa bir süre sonra ihtiyaçları karşılayamadığı görüldüğünden aynı yılın kasım ayında daha geniş bir ev kiralanmıştır. Hastane 1851’de Sakız Sokağı’na 1853’de de Telgraf Sokağı’na, taşınmış ve içinde taş bir bina bulunan bir arsa da satın alınarak hastaneye eklenmştir. Kırım Savaşı (1854-1856) sırasında hasta sayısı artınca 1856’da Halilpaşa arsası adı verilen bugünkü hastane sahasının içine ek bir bina yapılmıştır.

Kaynak:İstanbul Erkek Liseliler Eğitim Vakfı

Taksim Alman Hastanesi