Mudanya’nın 11 kilometre batısında, Mudanya-Kapanca Limanı arasında yer alan kıyı yerleşimidir. Modern adı Zeytinbağı’dır. Bölgede ele geçirilen yazıtlar Trilye’nin erken dönem tarihi hakkında önemli veriler sunmaktadır. Thomas Corsten, bölgenin yazıtlarını incelemiş ve burasının bir kült birliği alanı olduğunu saptamıştır.

Hristiyanlık Dönemi ile birlikte Trilye’nin varlığını yine dinsel bir alan olarak sürdürdüğüne tanık oluyoruz. Trilye içinde birçok kilise kalıntısı bulunmaktadır. Bölgede en erken araştırmalardan birini gerçekleştiren Hasluck, Trilye’den özellikle MS VIII.-IX. yüzyıllarda önemli bir manastır alanı olarak bahsetmektedir. Pegolotti ise Trilye’nin şarabının ünlü olduğundan ve limanından şap ve şarap ithal edildiğini yazmıştır.

Bizans Dönemi’nde deniz ticaretinden haberdar olduğumuz Trilye’nin kıyılarında yaptığımız araştırmalarda da antik döneme tarihleyebileceğimiz herhangi bir mendirek, dalgakıran gibi liman yapısına rastlanılmamıştır. Günümüzde, kıyı şeridi modern yapılaşma ile doldurulmuş, antik kıyı hattı tamamen kaybolmuştur. 1934 yılında yayınlanan Trigleia-Brylleion isimli yayında karşılaştığımız bir resim, yapılaşma öncesinde de herhangi bir liman yapısı bulunmadığını göstermesi açısından önemlidir.

Bursa’nın Antik Deniz Limanları, Serkan Gündüz

Tirilye
Taş Mektep
Fatih Camii
Fatih Camii
Tirilye'nin Türkiye üzerindeki konumu
İlBursa
İlçeMudanya
Coğrafi bölgeMarmara Bölgesi
 • Toplam1,836
Posta kodu0224 563
Ön izleme uyarısı: Bu sayfadaki Yerleşim bilgi kutusu şablonu tanımlanmamış "harita_boyutu2" parametresini kullanıyor
Ön izleme uyarısı: Bu sayfadaki Yerleşim bilgi kutusu şablonu tanımlanmamış "harita_açıklaması2" parametresini kullanıyor
Ön izleme uyarısı: Bu sayfadaki Yerleşim bilgi kutusu şablonu tanımlanmamış "ülke" parametresini kullanıyor

Tirilye, Bursa'nın Mudanya ilçesine bağlı bir mahalledir.[1]

İlçenin batısında, 11 kilometre uzaklıkta, Marmara Denizi kıyısındadır. Yerleşimin doğusunda Kumyaka (Sigi), batısında Eğerce, güneybatısında Yalıçiftlik, güneyinde Kaymakoba ve Mirzaoba köyleri vardır. Bazı araştırmacılar Tirilye'nin Brylleion bağlı Tereia olduğunu iddia etmektedirler.[2] Tirilye'nin kardeş şehirleri Yunanistandaki Rafina ve Nea Tirilya dır.[3] Tirilye'nin bulunduğu bölge tarih içinde Misyalılar, Traklar, Antik Romalılar, Bizanslılar ve Osmanlılar tarafından yönetilmiştir. 1330'da Osmanlı egemenliğine giren Tirilye'nin ismi 1909'da sadrazam Mahmut Şevket Paşa'nın suikast sonucu öldürülmesinden sonra Mahmutşevketpaşa kasabası olarak değiştirilmişse de yerleşim Tirilye olarak anılmaya devam etmiştir. 1963 yılında Zeytinbağı adını alan belde, 2012'de alınan bir kararla tekrar Tirilye adını almıştır.[4] 2014 yerel seçimleri sonrası belediye kapatılarak mahalle olmuştur.

1. ^ "Arşivlenmiş kopya" (PDF). 8 Aralık 2014 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Aralık 2014.
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya". 14 Nisan 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Kasım 2011.
  3. ^ "Arşivlenmiş kopya". 6 Ekim 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Kasım 2011.
  4. ^ "T.C. Resmi Gazete, Bursa İli Mudanya İlçesi Zeytinbağı Beldesinin İsminin "Tirilye" Olarak Değiştirilmesi Hakkında Karar, Sayı:28184, 25.01.2012". 10 Ekim 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Mart 2022.