1904 (?) yılında Ferruh Bey (?) tarafından İtalyan Mimar Raimondo d’Aronco’ya (?) yaptırılmıştır. 1921’de bina satılmış, adı Vlora Han olarak değiştirilmiştir. (?)

Yapının mimarının G. Mongeri olduğu ve Nureddin Bey Vlora adına inşa ettirildiği yüksek mimar ve restoratör Seda Özen Bilgili tarafından keşfedilerek 25.12.2023 tarihinde kamuoyu ile paylaşılmıştır.

Art Nouveau üslubunda inşa edilen Vlora Han’da; 1904-1905 yılları arasında Mimar Kemaleddin’in ve 5 ayrı gazetenin ofislerinin yer aldığı bilinmektedir. Çelik karkas ve yığma duvarlardan oluşan, karma bir yapım tekniğiyle inşa edilmiş olan han, 115 metrekarelik bir taban alanına sahiptir. Bodrum katıyla birlikte toplam 6 kattan oluşan Vlora Han’da, gül motifli yüksek kabartmalı bezemeler dikkat çekmektedir. Ayrıca katlar arasında birbirinden farklı formlarda taş Art Deco kat silmeleri görülmektedir. Yapının içerisinde mermer basamaklı döner bir merdiven yer almaktadır. Merdivenlerin açıldığı holün 2. ve 3. katlarında özgünlüğü korunan dökme mozaik zemin döşemesi mevcuttur. Her iki cephesi Fransız balkonlu pencerelere sahiptir. 3. ve 4. katların arasında madalyonlar dikkat çekmektedir. Vlora Han’ın öne çıkan özellikleri de Art Nouveau üslubundaki özgün ahşap pencere doğramaları, aslan motifleri ve geometrik şekilli demir tırabzanlarıdır. Hanın demir giriş kapısı dışındaki tüm kapıları ahşaptır.

Vlora Han’ın birinci katında 1950’li yıllardan bu yana varlığını koruyan noter ofisi yer almaktadır. Hanın çoğu alanı depo ve ofis olarak kullanılmaktadır.

Kaynak