Ya Vedûd Camii Şerifi dahi derler, asıl banisi Şeyh Abdülvedûd hazretleridir. Buhara Erenleri’yle İstanbul muhasarasında bulunup, fetihten sonra Ayasofya’da sakin iken Ayvansaray dışında bir mescid ve zaviye bina esip, vefatında Fatih Sultan Mehmed Han Gazi emriyle zaviyesi yakınında, 860 (M. 1455-56)’da defnedildi. Sonra Tokmak Dede, vakfını tayin eylemiştir ki o dahi yakınında medfundur. Defnolduğu yer hala Tokmak Tepe olarak bilinen mezaristandır.

Bahsedilen mescid zamanla harap, vakfı perişan olmakla Sultan 4. Mehmed Han’ın muhterem kızlarından Hatice Sultan Hazretleri sahilsarayları mukabilinde yeni fevkani bir mektep ile çeşme ve sebil ve mektebin altında olan Muhammed Ensari (ra) hazretlerine türbe-i şerif bina eylediği sırada mescidi dahi yeniden bina ve ihya eylemiştir. Bu sebepten Sultan Camii denmekle şöhret bulmuştur.

Sonra bahsi geçen (Hatice Sultan), 1151 (M.1738-39) tarihinde minber koydurarak ve kendisi birçok müsakkafat (gelir getiren mekanlar) vakf ve ilhak etmekle, mürtezika (maaşlı görevli) bulunup, hala ruhu şerifine sair hizmetleri ile dua olunmaktadır. Kendisi, pederlerinin validesi, cami dairesinde bulunan türbe-i âliyenin içerisinde, pederleri ve biraderleri yanında medfundur, vefat tarihi 1156 (M.1743-44)’dır.1

1 Hadîkatü’l-Cevâmi’, c.1, sh.387-88.