Halide Edip Adıvar Caddesi üzerinde bulunan yalı, Art-nouveau üslubu etkisinde eklektik, kârgir/tonoz bir servis katı üzerinde ahşap bağdadi tekniğe sahip iki katlı, kuzey ve güney merdiven girişli simetrik ve köşk tipi sahilhanenin ismi bilinmeyen fakat yabancı bir mimar tarafından yapılmıştır.

Yalı, Sultan II. Abdülhamid’in kız kardeşi Cemile Sultan için satın alınmış, 1871 yılında yandıktan sonra (yangından, iskele bitişiğindeki selamlık bölümü kalmıştır), 1905 yılında Donan Cemiyeti Reisi ve İstanbul mebusu Yağcı Hacı Şefik Bey ile ortağı İsmail Bey tarafından satın alınan arsa üzerine bugünkü bina yaptırılmıştır. Seçmeci ve eklemeci sitildeki sahilhanenin cepheleri, enteriyor1 motifleri ve dekor süslemeleri belirgin olup, pencereleri sürmelidir.

Türk avlu giriş kapıya sahip olmasına rağmen, geleneksel cumba biçimi yerine zeminden saçağa kadar çokgen biçimli, kule görüntüsü veren çıkıntıları olan sahilhane, Gayrimenkul Eski Eserler ve Anıtlar Kurulu tarafından 1971 yılında koruma no 57 ile tescil edilmiştir.2

1 Enteriyor: İç mekânları ve bu mekânlardaki yaşam biçimlerini konu alan resim türü.

2 Orhan Erdenen, Boğaziçi Sahilhaneleri, c.1, İBB Kültür A.Ş, 2006.