Yapım yılı: 1570

Yahya Efendi Türbesi
AdresBeşiktaş Çırağan caddesi Yahya Efendi yokuşu
Şehirİstanbul
Mevcut kullananTürbeler Müze Müdürlüğü
Mimar(lar)Mimar Sinan

Yahya Efendi Türbesi, İstanbul'un Beşiktaş ilçesinde, Çırağan Sarayı karşısında, Yahya Efendi Tekkesi'nin bitişiğinde bulunan 1571 tarihli Mimar Sinan eseri kâgir türbedir.

I. Süleyman devrinin ünlü mutasavvıf, âlim ve şairi Yahya Efendi'ye ait türbe, ilk inşası Mimar Sinan tarafından yapılan tekke-tevhithane-medreseden oluşan külliyenin içindedir.[1] Kare plan üzerine tek kubbeli bir ahşap yapıdır.

Birçok tarikat ehli, devlet ricali, ulema, hanedan ve saray mensubu şahıs 16. yüzyılın ikinci yarısından itibaren türbenin haziresine gömülmüş ve türbenin çevresi, 19. yüzyılın ikinci yarısında önce Osmanlı üst tabakasının mezarlığına, daha sonra da padişahın aile mezarlığına dönüşmüştür.[2] Özellikle II. Abdülhamid'in yakınları ve Adile Sultan'ın yakınları buraya defnedilmiştir.

1. ^ Düzenli, Halil İbrahim. "İstanbul Türbeleri". İBB Kültür A.Ş. 11 Nisan 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Nisan 2016.
  2. ^ "Yahya Efendi Külliye Haziresi". 5 Ağustos 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Nisan 2016.