Edirnekapı’da Sulukule caddesinden ayrılan Kuru Çınar Sokağının sonundaki bu çeşmeye, önündeki büyük bir çınardan dolayı “Çınarlı Çeşme” denilmektedir.

Kesme taştan klâsik üslûpta yapılmış olan çeşme köşe başında ahşap bir evin altındadır. Evin çıkıntılı çeşmeye bir saçak vazifesi görmektedir. Bu çeşmenin bir hususiyeti de sivri kemerinin iç çizgisinin diş diş oymalı oluşudur. Kabartmalarla süslü ayna taşının iki yanında birer tas yuvası vardır. Teknesi aşınmış olmakla beraber suyu akmaktadır.

Kemerinin üstündeki kitabe şöyledir:

Düstûr-ı a’zam-ı Şah Aynî Mesih Paşa
Dünyayı kıldı ihya ol lûtf’le revan- bahş
Ya’kub kethüdası yapdı bu çeşme-sârı
Ola bu mâ cârî didiye her zaman bahş
Kıldı binasının itmam hayrile ko’du bir nâm
Tarih didi Sâi ey âb-ı pâk-i can-bahş
(993)

Çeşmeyi yaptran Yakub Ağa Mesih Paşa’nın kethüdasıdır ve kendisinin Edirnekapı’da bir çeşmesi daha vardır.

Yakup Kethüda Çeşmesi
TürÇeşme
KonumSulukule, Fatih, İstanbul, Türkiye
TamamlanmaHicri 993
Miladi 1585
MalzemeKüfeki taşı

Yakup Kethüda Çeşmesi, İstanbul ili Fatih ilçesi Sulukule semtinde bulunan Osmanlı dönemi çeşmedir.[1]

1. ^ "Yakup Kethüda Çeşmesi". suvakfi.org.tr. 19 Mayıs 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Mayıs 2023.