Azapkapı’da, Yolcuzade ve Yolcu Hamamı sokaklarının Tersane Caddesi’yle kesiştiği yerdedir. Hamam, Sokullu Mehmed Paşa tarafından Mimar
Sinan’a yaptırılmıştır. Tezkiretü’l-Bünyan, Tezkiretü’l-Ebniye, Tuhfetü’l-Mimarin, Adsız Risale gibi kaynaklarda adı geçen eserin yapım tarihi net olarak belirtilmemiştir. Bunun yanı sıra yapımına ait birçok açıklanamayan noktanın da olması, hamamın sanat tarihçileri ve araştırmacılar tarafından ihmal edilmesine neden olmuştur. Bazı araştırmacıların görüşüne göre,
Mimar Sinan Azapkapı’daki Sokullu Mehmed Paşa Camii’ni yaparken daha önceden var olan bir hamamı da onarmıştır.

Evliya Çelebi eserinde hamamla ilgili şunları demiştir: “Azep Kapısı’nın iç yüzünde taş merdiven ile çıkılır bir hamamdır, binası, havası, suyu gayet latiftir.”

Kaynak: Anadolu Türk Hamamları Hakkında Genel Bilgiler ve Mimar Koca Sinan’ın İnşa Ettiği Hamamlar, Prof. Dr. Yılmaz ÖNGE, S. 406

Kaynak: İSTANBUL’UN 100 HAMAMI, Arif Kuruçay, S. 39