Okul, 1895 yılında o zaman Avusturyalıların işletmesinde bulunan Şark Demiryolları (Sirkeci-Halkalı arası) idaresinin memur ve işçileri için yapılmış bir binadır. Bina iki katlı üç büyük altı küçük odadan ibarettir. 225 metrekarelik bir alanı kaplamaktadır. Binanın yapımından sonraki yıllarda önce Alman Mektebi adıyla daha sona Şark demiryolları işletmesi Fransızlara devredildiğinden Fransız Mektebi adıyla yabancı uyruklu öğrencilerin hizmetine verilmiştir. 1934 yılında Maarif Vekaleti  bu binanın bulunduğu semtte okul açma ihtiyacı duyulduğundan bu binanın satın alınarak Türk İlkokulu olarak Türk öğrencilere hizmete sunulmuştur. Böylece daha önce Kocamustafapaşa’da bulunan Yağhane namındaki binada ders gören 3 sınıflı ilkokulun öğrencileri, 52. İlkokul adıyla bu binaya 1934 yılında taşınmıştır.

Kaynak: Yunus Emre Ortaokulu – Fatih Kaymakamlığı