Yapımına 1910 yılında başlanan Yusuf Ziya Paşa köşkü, inşaatın uzun süre tamamlanamasından ötürü boş kalınca “Perili Köşk” olarak adlandırıldı. Köşk 9 katlıdır.

Perili Köşk
KonumRumelihisarı, Sarıyer, İstanbul, Türkiye
Başlama1910
SahipBorusan Holding
Resmî site

Perili Köşk veya Yusuf Ziya Paşa Yalısı, İstanbul'un Sarıyer ilçesinin Rumelihisarı semtinde yer alan tarihi bir yapıdır. 9 katlı olan bina, yaklaşık 5000 m²'lik zemin alanına sahiptir.[1] Yalının yapımının uzun süresi bitmemesinden dolayı yapıya "Perili Köşk" adı verilmiştir. Köşkün iki ve üçüncü katı, onlarca yıl boş kalmıştır.[2][3] Binanın dış cephesi, 1995-2000 yılları arasında iç mekanını da yenileyen Hakan Kıran tarafından özgün tasarıma sadık kalınarak restore edilmiştir.[2][3] Binanın yapımında Birleşik Krallık'tan getirilen tuğlalar kullanılmıştır.[3] Perili Köşk'ün değeri 2003 yılında Century 21 tarafından 40 milyon dolar olarak belirlenmiştir.[1][4][5][6]

1. ^ a b Emporis: Yusuf Ziya Pasha Mansion
  2. ^ a b "Homepage of "Borusan Contemporary" fine arts museum at Perili Köşk". 30 Mayıs 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Ocak 2020.
  3. ^ a b c "Borusan artık Perili Köşk'ten yönetilecek". Hürriyet. 20 Haziran 2007. 17 Ocak 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Temmuz 2009.
  4. ^ "Zaman: "Boğaz'ın en pahalı yalısı 60 milyon dolar" (4 July 2003)". 13 Şubat 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Ocak 2020.
  5. ^ "Sabah: "Boğaz'ın trilyonluk incileri" (4 July 2003)". 3 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Ocak 2020.
  6. ^ Hürriyet: "En pahalı yapı Perili Köşk" (5 July 2003)