Açılış tarihi bilinmemekle beraber III. Selim döneminde, Baruthane-i Âmire’nin ıslahı ve Azadlı Baruthanesi’nin kuruluşunu izleyen yıllarda hizmete girdiği sanılmaktadır. Kimi kaynaklar hastanenin II. Mahmud döneminde Tophane-i Âmire’ye bağlı olarak Cebehane Hastahanesi adıyla faaliyetini sürdürdüğünü ileri sürer. Açılış tarihi bilinmeyen Cebehane Hastanesi hakkında ulaşılan en eski arşiv belgesi 1828 tarihini taşır.

1831 yılında Mühimmât-ı Harbiye (Askeriye) Hastanesi adını alır. 1847’de Halil Paşa tarafından, ihtiyacı karşılayabilecek yeni bir bina yaptırılır. Adı da “Zeytinburnu Asker Hastanesi” ne çevrilir. Zamanla ihtiyaçları karşılayamayan hastane binası II. Abdülhamit tarafından yıktırılır. Aynı yerde geniş bir alana saltanat devrinin tipik ve klasik resmi binaları tarzında bir köşk şeklinde inşa edilir. Hastane, 1911’de İmâlat-ı Harbiye Müdiriyet Umumiyesi’ne bağlanarak Balkan ve Birinci Cihan Savaşlarında hizmete devam eder. Mütareke yıllarında İstanbul Hükûmeti tarafından lağvedilir (1920). Hastane çalışanlarının bir kısmı Anadolu’ya geçerek Milli Mücadele’ye katılır. İtilaf devletleri İstanbul’u işgal ettiğinde kimi askerlerini Kuleli Askeri İdadisi’ne yerleştirince açıkta kalan öğrenciler Zeytinburnu Askeri Hastanesi binasında barındırılır. Hastane binası bir süre de Gedikli İhzari Okulu – astsubay hazırlama ve sevkiyat merkezi olarak kullanılır. 1950’lere kadar çeşitli görevlerle faaliyete devam eden hastane 1956 yılında lağvedilir.

Yakın bir döneme kadar Zeytinburnu Belediye Başkanlığı binası olarak kullanılan tarihi yapının altında MS 2. yüzyıl Roma dönemine ait dev mozaik bulundu. Bina, yapılan restorasyon çalışmalarından sonra müze haline gelmiştir.