Seyyid Seyfullah Kasım Efendi Türbe ve Haziresi
Seyyid Nizamoğlu Türbesi, Seyfullah Efendi Türbesi olarak da bilinir.
- Tür: Türbe
- Kültür: Osmanlı
- Yüzyıl: 17. yy
- Bölge: Türkiye, Marmara Bölgesi, İstanbul, Fatih, Seyyid Ömer
- Durum: Erişilebilir
Adı Seyfullah Kasım’dır. Yavuz Sultan Selim devrinde (1512-1520) Bağdat’tan İstanbul’a göç edip önce Kasımpaşa’da, daha sonra Silivrikapı’da (günümüzde Zeytinburnu Seyitnizam Mahallesi’nde) bir tekke kuran Şeyh Seyyid Nizâmeddin Ahmed Efendi’nin oğludur. Doğum tarihi belli olmamakla birlikte ailesinin İstanbul’a gelişiyle Nizamoğlu’nun vefatı arasında seksen yıldan fazla bir süre geçtiği düşünülürse 16. yüzyılın ilk yarısında İstanbul’da dünyaya geldiği tahmin edilebilir.
Ailesi ve hayatı hakkında bilinenlerin önemli bir kısmı mensur Câmiu’l-maârif adlı eserinde verdiği bilgilere dayanmaktadır. Babası Şeyh Kasım, Zülfikar Mâzenderânî’nin halifesi sıfatıyla İstanbul’da tekke kurduğuna göre Seyyid Nizamoğlu ilk dinî-tasavvufî eğitimini babasından almış olmalıdır. Daha sonra eğitimini ilerletmesi için babası onu Halvetiyye’nin Sinâniyye kolunun kurucusu İbrâhim Ümmî Sinan’a gönderdi.
Seyrüsülûkünü tamamlayınca şeyhi ona babası Seyyid Nizam’ın hâtırasını yaşatmak için Nizâmî tacı giydirdi. Ardından Silivrikapı dahilinde kendisi için inşa edilen Emîrler Tekkesi’nde irşad faaliyetine başlayan ve uzun yıllar burada irşadla meşgul olan Seyyid Nizamoğlu, H. 1010 yılı Muharrem ayında (M. Temmuz 1601) vefat etti ve tekkesinin hazîresine defnedildi.[1]
—–
1 Necdet Tosun, Seyyid Nizamoğlu, TDV İslam Ansiklopedisi








✶ İlişkili Yerler