Akbaba Sultan, gerçek adı Mehmed ve Ak Mehmed Efendi olan, Buhara’dan Fâtih Sultân Mehmed Hân ile Konstantıniyye şehrini fetheden askerlerden gazi, mutasavvıf şeyh ve alim.[1][2][3] Hacı Bayrâm-ı Velî’nin müridi ve halifelerinden Akşemseddin ile birlikte Fâtih Sultân Mehmed’e danışmanlık yapmıştır.[4] Fetih’den sonra izin alıp talebeleri ile Akbaba köyü'ne yerleşmiş, kendi adıyla anılan Akbaba'da gömülmüştür. Sonralarda türbenin yanına Can Fedâ Hâtun Câmii inşa edilmiştir.[5] Türbesi Yuşa Peygamber’den sonra Beykoz’daki sık ziyaret edilen yerlenderdir.

1. ^ "Beykoz'u sadece gezinti yeri mi sandın?!". 9 Kasım 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Kasım 2014.
  2. ^ "DİYANET İŞLERİ BAŞKANLIĞI ARŞİVİNE GÖRE HORASANERİ OLARAK BİLİNEN ANADOLU YATIRLARI - 1" (PDF). 21 Ekim 2012 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Haziran 2015.
  3. ^ "GENÇLİK MECLİSİMİZ HZ.YUŞA A.S. VE AKBABA SULTAN TÜRBELERİNE ZİYARETTE BULUNDU". 23 Haziran 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Haziran 2015.
  4. ^ "İstanbul Türbeleri - Üsküdar ve Beykoz'un Nûrlu Mekânları". 9 Kasım 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Kasım 2014.
  5. ^ "Dünya Bizim - İstanbul Bizim". 9 Kasım 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Kasım 2014.