Genellikle tarihi belgelerde İstanbul Baruthanesi olarak adlandırılan Bakırköy Baruthanesi , 1699-1726 yıllara arasında faaliyetini sürdürmüşse de yine bir büyük yangının sonucu harap olmuştur. Geçirdiği tamirler sonucu yine faaliyetine devam etmiştir.

Baruthane, III.Selim döneminde (1789-1807) kurulan Baruthane Nazırlığı’na bağlanmış, padişahın imalini istediği barut ancak 1796’da imal edilmişti.Mehmet Şerif Efendi’nin nazırlığı döneminde, baruthane yenilenmiştir. Tanzimat döneminde baruthane yeni eklerle genişletilmiştir. Daha sonra Tophane’ye bağlanan baruthane, Cumhuriyet döneminde Askeri Fabrikalar İdaresi’ne geçmiş, 1955’te de Makina ve Kimya Endüstrisi Kurumu‘na devredilmiştir. Tesisler artık kullanılır durumda olmadığından, kurum bu geniş araziyi Türkiye Emlak Kredi Bankası’na satmıştır. Arazi bugün Ataköy semti sınırlarında bulunmaktadır. Bina, ikinci dereceden korunması gereken yapı statüsündedir.

Yapı 1993’te Yunus Emre Kültür Merkezi’ne dönüştürülmüştür. İçinde iki adet tiyatro salonu ve sanat galerisi bulunmaktadır.