İstanbul’un fethine katılan Deniz Abdal Anadolu Erenlerindendir. Kabri, İstanbul’da Topkapı Mahallesi Millet Caddesinde bulunan, Çapa Tıp Fakültesinin girişinde, sağda taraftaki ağaçlık alanda bulunmaktadır.

Deniz Abdal camii ve tekkesi bugün mevcut değildir. Camii’nin yerinde vaktiyle St. Mocius kilisesi varmış.
Yazılı kaynaklarda Deniz Abdal’ın Istanbul’un fethine katılan Anadolu Alperenlerinden olduğu ve kabrinin Mimar İlyas Mescidi karşısında bulunan evin bahçesinde olduğu ifade edilmektedir.
Arşiv belgelerinde Deniz Abdal’ın kabrinin 3 metre uzunluğunda olduğu görülmüş.

SAKLI VADİ
Fetih Askeri Deniz Abdal’ın kabri adeta şehrin kalabalığı, kirliliği içinde ağaçların, yeşilliklerin içinde gizlenmiş saklı bir vadi gibi. Muhitü’l Maarif’te Deniz Abdal için “Meçhulü’l-hal bir şahıs” olarak ifade edilmiş.

Deniz Abdal; bozkır insanı, Alp Eren yiğit bir ermiş. Elinde tahta kılıncı ile fetih ordularının önüne düşüp “bize kafirin oku işlemez, bizi kafirin kılıncı kesmez” diyerek cesarete cesaret ekleyen, bir lokma bir hırkaya kanaat edip maneviyat besliyen kahraman dervişlerden biriymiş.
Her gece rüyasında gördüğü denizin hasretiyle meczup hale gelmiş. O kadar ki adını Deniz Abdal koymuşlar.

Encümen Arşivinde ki bilgilere göre tekkesinde Uşşaki usullerine göre zikir yapılırmış. Günümüze ulaşmamakla beraber , tekke haziresinde başka kabirlerinde bulunabileceği unutulmamalıdır.

Kabrin alt tarafındaki bölüme yeni mescid binası inşa edilmiş. Müslümanların dini vecibelerini yerine getirmeleri açısından son derece faydalı olmuş. Emeği geçenlerden Allah c.c. razı olsun.
Mescit görüntüsü itibariyle sıradan bir bina görüntüsünde. Basit manada mescid’e,cami’ye benzetilebilinseymiş daha güzel olurdu. Buna da şükürler olsun.

Topkapıdan Aksaray’a giderken fatihanızı göndermeyi, Çapa Tıp Fakültesi’ne yolunuz düştüğünde girişte hemen sağ tarafta bulunan kabrini ziyaret etmeyi unutmayınız.

Kaynaklar;
İstanbul Risaleleri Ord.Prof.Süheyl Ünver