Yapı 23.04.2022 tarihinde TCDD Kültür Sanat Merkezi olarak kullanılmaya başlanmıştır.

Göztepe Tren İstasyonu

İstasyon 1870 ortalarında ilk kurulduğunda bugünkü personel lojmanı, istasyon binası olarak kullanılıyormuş.
Bugün görünen istasyon binası 1915 yılından kalmadır.

Göztepe
TCDD Taşımacılık istasyonu
Marmaray istasyonu
KonumGöztepe Mahallesi, Ege Hatboyu Sokağı / Yeşil Bahar Sokak, 34730
Kadıköy, İstanbul
Türkiye
SahipTCDD
İşletmeciTCDD Taşımacılık
Hat(lar)Marmaray
Platformlar1 ada platformu
Raylar3
Tren işletmecileriTCDD Taşımacılık
Otobüs güzergâhları
  • 4, 16, 16D, ER1, ER2, FB1, FB2, GZ1, GZ2
Dolmuş
  • Kadıköy - Bostancı, Bostancı - Söğütlüçeşme metrobüs
BağlantılarM12 (İstanbul metrosu) (Tütüncü Mehmet Efendi)
Yapı
Yapı türüHemzemin
OtoparkHayır
Bisiklet altyapısıEvet
Engelli erişimiEvet
Durumİşletmede
Ücret bölgesi1. Bölge
Açılış1876 (Osmanlı Anadolu Demiryolları)[1][2][3][4][5]
1915 (Osmanlı Anadolu Demiryolları)[1][2][5]
29 Mayıs 1969 (Haydarpaşa banliyösü)[2][6]
12 Mart 2019 (Marmaray)[7]
Önceki ad(lar)ıErenköy (1876 - 1898)[1][2][3][4][5]
Hizmetler
Demiryolu ulaşımı
Toplu ulaşım

Göztepe Tren İstasyonu, İstanbul'un Anadolu Yakası'nda, Kadıköy ilçesi Göztepe Mahallesi'nde yer alan TCDD'ye ait hemzemin tren istasyonudur.

İstanbul-Haydarpaşa - Ankara demiryolu üzerinde yer alan istasyon, Osmanlı İmparatorluğu Nâfia Nezâreti tarafından (22 Eylül 1872'de hizmete giren) Osmanlı Anadolu Demiryolları için inşa edilerek 1876'da Erenköy Tren İstasyonu adıyla hizmete girmiştir.[1][2][3][4][5]

1898'de Göztepe Tren İstasyonu adını alan iki katlı küçük bir ahşap bina olan ilk istasyonun hemen batısında yer alan dik tırmanış nedeniyle, yağmurlu ve karlı havalarda trenlerin bu istasyona ulaşmakta zorluk çekmesi sebebiyle 1915'te Chemins de Fer Ottomans d'Anatolie / Osmanlı Anadolu Demiryolları (CFOA) Şirketi tarafından demiryolu hattının seviyesi 11 metre (36 ft)Dönüştürme hatası: Geçersiz "ft" seçeneği görmezden gelindi (yardım) alçaltılmış; bu durum Bağdat Caddesi'nden gelen yolun demiryolunun diğer tarafına geçebilmesi için bir köprü inşa edilmesini gerektirmiş ve köprü ile birlikte -demiryolu hattı altından geçecek şekilde- Türk Neoklasik tarzında yeni ve daha büyük bir istasyon binası inşa edilmiş, eski istasyon binası da lojman olarak kullanılmaya başlanmıştır.[1][2][4][5][8]

TCDD tarafından elektrifikasyon altyapısıyla yenilenerek 29 Mayıs 1969'da tekrar hizmete giren[2][4][6] istasyon, 1969 - 2013 yılları arasında B2 (Haydarpaşa - Gebze) Banliyö Treni'ne hizmet vermiş, Marmaray projesinin inşası kapsamında 19 Haziran 2013'te kapatılmış[9][10] ve -yaklaşık 350 metre batıya kaydırılıp- yeniden inşa edilerek 12 Mart 2019'da tekrar hizmete girmiştir.[7]

İstasyon, TCDD Taşımacılık tarafından işletilen B1 (Halkalı - Gebze & Ataköy - Pendik) Banliyö Trenleri'ne hizmet vermektedir.[7]

Yakın gelecekte istasyondan şu an inşa hâlinde olan M12 Tütüncü Mehmet Efendi Metro İstasyonu'na aktarma imkânı olacaktır.

1. ^ a b c d e "CFOA History" [CFOA Tarihi]. Trains of Turkey. 10 Haziran 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Haziran 2022.
  2. ^ a b c d e f g Kösebay Erkan, Yonca (2007). Anadolu Demiryolu Çevresinde Gelişen Mimari ve Korunması (Doktora Tezi). İstanbul: İstanbul Teknik Üniversitesi. Erişim tarihi: 12 Haziran 2022.
  3. ^ a b c Koday, Saliha (2000). "Haydarpaşa-Gebze Arasındaki Demiryolu Banliyö Ulaşımı". Türk Coğrafya Dergisi, 35. İstanbul. ss. 261-276. 23 Mart 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Haziran 2022.
  4. ^ a b c d e "Anadolu Bağdat Demiryolunda Unutulmuş İstasyon Binalarımız". kentvedemiryolu.com. 23 Ocak 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Ocak 2019.
  5. ^ a b c d e Özaydın, Gülşen; Tezer, Saadet Tuğçe. "İstasyon Binalarının Kentteki Anlamı Üzerine Düşünceler". arkitera.com. 9 Mart 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Haziran 2022.
  6. ^ a b "TCDD History - Electrification" [TCDD Tarihi - Elektrifikasyon]. Trains of Turkey. 10 Haziran 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Haziran 2022.
  7. ^ a b c "Marmaray Hakkında". marmaray.gov.tr. 10 Haziran 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Haziran 2022.
  8. ^ Bahar, Bayhan. "Göztepe İstasyonu Yıkılacak mı?". arkitera.com. 4 Aralık 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Haziran 2022.
  9. ^ "19 Haziran 2013 tarihinden itibaren Haydarpaşa-Pendik-Haydarpaşa arasında işletilen banliyö tren seferlerine 24 ay süreyle ara verilmiştir". TCDD. 1 Ağustos 2013. 16 Ağustos 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Haziran 2022.
  10. ^ "Haydarpaşa - Pendik banliyö hattı kapanıyor". rayhaber.com. 10 Haziran 2013. 13 Haziran 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Haziran 2022.