I. Abdülhamid Türbesi
TürTürbe
Şehirİstanbul
Mevcut kullananTürbeler Müze Müdürlüğü
Adını aldığıI. Abdülhamid

I. Abdülhamid Türbesi, İstanbul’un Fatih semtinde; içinde 27. Osmanlı padişahı I. Abdülhamid’in ve 29. Osmanlı padişahı olan oğlu IV. Mustafa’nın mezarlarının bulunduğu barok üslupta türbedir.

Eminönü semtinde Hobyar mahallesinde bulunan türbe, Padişah I. Abdülhamid’in 1776-1777 yıllarında yaptırdığı imaretin bir bölümünü oluşturur. Padişah, buradaki arsa üzerine bir cami yaptırmak istemiş ancak yakında Yeni Camii gibi büyük bir mabed bulunduğu için cami yerine imaret yaptırmayı uygun görmüş; yanına medrese, çeşme, sebil, kütüphane eklemişti.[1] Mimarlığını Mehmed Tahir Ağa, bina eminliğini Mustafa Ağa’nın yaptığı imaret Meşrutiyet yıllarında yıkılarak ortadan kaldırıldığından yerinde sadece türbe kalmıştır. İmaretin sebili, Gülhane Parkı karşısında durur.

Kare planlı türbe tamamen mermerden yapılmıştır. Önünde bir avlu bulunur. Dıştan iki katlı görünen, kubbeli bir yapıdır; 26 pencere ile aydınlanır. Kuzey duvarının ortasına İslam Peygamberi Muhammed’in ayak izini kapsayan bir mermer pano (Kadem-i şerif) yerleştirilmiştir.

Peygamber'in Kadem-i şerif'i
1. Abdülhamit'in mezarı.

Türbe 2009 yılında restore edildi ve ziyarete açıldı[2]

1. ^ "İstanbul İl Özel İdaresi Web sitesi, Eski Eserler Gün Yüzüne Çıkıyor, "I. Abdülhamit Türbesi" Açılıyor, Erişim tarihi: 23.06.2011". 6 Mart 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Haziran 2011.
  2. ^ Abdülhamit Türbesi Yenilendi, Yeni Şafak Gazetesi, 20.08.2009