25 Haziran 1876’da “Meclis-i Ticaret ve Ziraat”e kadar uzanan İstanbul Ticaret Odası, 1925 yılında Dördüncü Vakıf Handaki binada hizmet vermeye başladı.

1970 yılından itibaren Haliç kıyısında yaptırdığı binada hizmetlerine devam etti.

İTO’nun bugün bulunuğu bina, 1905 yılında Fransızlar tarafından Eminönü Gümrük Binası ve Antreposu olarak yapılmıştır.

1940’larda Denizcilik Bankası’na devredildi. Banka kapanınca Emlak Bankası’na geçti. 22 Aralık 1998’de İTO tarafından satın alındı.

Restorasyon sırasında dış cephe eskiye sadık kalınarak giydirme cephe sistemi yapıldı, iç mekanda ise yükseltilmiş döşeme kullanıldı.

Üçüncü katta, cumhuriyet dönemini anlatan bir rölyef, Dördüncü katta ise geleceğin İstanbul’unu gösteren bir resim bulunmaktadır. Birinci katta Bizans, İkinci katta Osmanlı dönemleri işlenmiştir

İstanbul Ticaret Odası
Eminönü 1910’lar
Sabah Gazetesi arşivi
1998 yılı, binanın Emlak Bankası günleri
İTO, günümüz

İSTANBUL TEKNİK ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ YÜKSEK LİSANS TEZİ
EKİM 2016, Nazire Bilgili
İSTANBUL LİMANLARI’NIN MODERNİZASYONU: DERSAADET RIHTIM VE ANADOLU DEMİRYOLLARI ŞİRKETLERİNİN İNŞA FAALİYETLERİ (1890-1934)