Mimar Sinan yapısı olan ve kesme taştan inşa edilen Kanuni Sultan Süleyman Türbesi, sekizgen bir gövde planı gösterir. Gövdenin üst kesiminde yer alan üçlü pencere grupları, renkli kilit taşlarıyla her cephede tekrarlanan kemerler ve ağır çatı kornisi dönemin taş işçiliğindeki özenli ve renkli ayrıntıları sunar. Çift çeperli ve üzeri kurşun kaplı kubbenin iç yüzündeki zengin kalem işleri yanında dönemin klasik çinileri ve renkli taş işçiliği tezyinat yoğunluğunu artırır. Türbe girişinin üstünde Mevlevî sikkesi şeklinde Hacerü’l-esved’den bir parça bulunmaktadır. Türbenin içindeki abanoz ağacından yapılmış fildişi kakmalı iki dolap ile sedef ve fildişi kakmalı kapısı devrinin ahşap işçiliği en güzel örneklerdendir.

Türbede yedi sanduka vardır. Ortada Kanuni Sultan Süleyman’ın sandukası yer alır.

Diğer sandukalar ise Sultan II. Süleyman, Sultan II. Ahmet, Kanuni’nin kızı Mihrimah Sultan, II. Süleyman’ın annesi Saliha Dilaşub Sultan, II. Ahmet’in hanımı Rabia Sultan ve kızı Asiye Sultan’a aittir.