Köprülü Library
Köprülü Yazma Eserler Kütüphanesi
Konumİstanbul
Koleksiyon
Toplanan öğelerel yazmaları ve matbu eserler

Köprülü Kütüphanesi, Osmanlı Devleti'nde müstakil bir binaya sahip olarak kurulan ilk vakıf kütüphanesidir. Aslen Köprülü Mehmet Paşa Külliyesi'nin içindeki bir yapı olarak tasarlanmış ancak Köprülü Mehmed Paşa öldüğünde sadece hamam ve medrese kısmı tamamlanabilmiş, yapının geri kalanı Fazıl Ahmet Paşa tarafından yaptırılmıştır ve kendi kitaplarıyla babasının kitaplarını birleştirerek kütüphaneyi 1661'de bitirmiştir.[1][2]

Çemberlitaş'ta Divanyolu üzerinde, Sultan II. Mahmud Türbesi'nin karşısındadır.

Dewey Onlu Sistemi'ne göre düzenlenmiş katalog ve Arapça baskılar kataloğu okuyucuların hizmetindedir. Mikrofilm, fotoğraf gibi istekler ve bilgisayar hizmetleri bağlı bulunduğu Süleymaniye Kütüphanesi tarafından karşılanır.

1. ^ Kut, Günay; Bayraktar, Nimet (1984). Yazma Eserlerde Vakıf Mühürleri. Kültür ve Turizm BakanlığıYayınları. s. 76.
  2. ^ ANAMERİÇ, Hakan (2006). "İstanbul Köprülü Yazma Eser Kütüphanesi". 20 (2). Türk Kütüphaneciliği. ss. 195-202. 4 Ocak 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi.