Şehzade Camii`nin Dede Efendi Sokağı’na bakan güney hazire duvarı üzerinde avlu kapısına yakın olan pencerelerden birinin iç kısmında cadde tarafında bulunan Gevher Sultan Sebili’ne benzer bir sebil bulunmaktadır. Bu sebilin 1682 yılında ölen ve bu pencere yakınına gömülen Safiye Hanım Sultan ile bağlantılı olduğu düşünülmektedir. Sebil penceresinin sokağa bakan yüzünde 1998 yılında çalınana dek 17.yy yapısı bir palmetle taçlandırılmış ve istiridye kabuğu şeklinde işlenmiş mermer bir alınlık bulunmaktaydı (Orman, 2000).

Zeminden pencerenin yarısına kadar yükselen mermer aynalı bu sebil pencere içinde sağ taraftadır. Avlu duvarındaki diğer pencerelerden farklı olarak lokma demirli parmaklıkları yoldan geçenlerin çeşmeden rahatça su içmesine olanak verecek şekilde iç kısıma koyulmuştur. Teknesi duvara dahil edilmiş, sağır kemerli ayna kısmı servi motifleri ile süslenmiştir (Orman, 2000). Kemer ortasında içiçe geçmiş bir çiçek motifi bulunmaktadır. 40 cm. genişliğindeki aynasındaki üç delik günümüzde yerinde olmayan lülesine işaret etmektedir. Alt kısımda yer alan bitkisel motifler hemen hemen yok olmuştur.

Kaynak: Şehzade ve Süleymaniye Külliyelerinde Su Mimarisi, Feyza Aykutlu