İslambol Caddesi’nde Efdalzâde Medresesi’nin bitişinde bulunan, Malta Çarşısı’nda Fatih zamanında yaptırılan, bir yığın hatırayı barındıran 105 odalı Şekerciler Hanı, İstanbul’un fethinin akabinde inşa edilen birkaç eserden biridir. Hanın üst katı sonradan ilave dilmiştir.

19. Yy.’da, âmâlar şeyhi Osman Kemâlî, Said Nursî, Mehmet Âkif Ersoy, Celal Ökten, Neyzen Tevfik, Mustafa Hilmi Uran, Şükrü Saraçoğlu, Nevrekoplu Bektaşî Kabulî Hüsnü Baba gibi kültür dünyamızın önemli şahsiyetlerinden bir çok meşhur zevat burada konaklamıştır.1

Sınıflandırmada tek avlulu ticaret hanları grubuna dahil edilen Şekerci Han’la ilgili olarak elimizde adının kaynağı, içinde ne tür ticari faaliyet yapıldığı, inşa tarihi ile ilgili herhangi bir veriye ulaşılamamıştır. Yapı üzerinde kitabe bulunmadığı ve kaynaklardan bilgi edinilemediği için yaptıranı ve mimarı da bilinmemektedir. Halk arasında Fatih Camisi ile aynı tarihte yapılmış olduğu söylense de mimari özellikleri göz önüne alındığında 17. yy sonlarına tarihlenebilir. Ayrıca, E. Hakkı Ayverdi Fatih Devri Eserleri kataloğunda bu yapıya yer vermemesinin açıklamasını yaparken; Hanın 15. yy özelliklerine sahip olmadığını, bir 17. yy yapısı olduğunu belirtmektedir.

1180 m2 alan üzerine inşa edilmiş olan han yapısı kabaca bir dörtgen oluşturmaktadır. Özgün planında bina yarım bodrum kat, zemin kat ve 1. kattan oluşmaktadır. Daha sonraki dönemlerde hana 2.kat ve avlusuna bugünkü küçük yapı eklenmiştir. Şekerci Han’ın yapı malzemesi taş ve tuğladır. Cephelerde ve avluda 2 sıra tuğla 1 sıra taş olmak üzere almaşık duvar tekniği görülmektedir. Ara duvarlar moloz taştır.

Cephelerde köşelerde kenet olarak ve ana giriş kapısında kesme taş kullanılmıştır. Revak kemerlerini taşıyan ayaklar da zemin ve 1.katta taştır. 2.kat ayakları tuğladır. Pencere söveleri ve 1.katta zemin kaplaması taştır. 2.katta pencere söveleri küfeki taşı olup revak zemin kaplamasının bir kısmı taştır. Tuğla, cephede ve pencere hafifletme kemerlerinde kullanılmıştır. 2.kat tuğladan inşa edilmiştir. Tonozlar ve revak kemerleri de tuğladan yapılmıştır.2

2011 Yılında rölöve, Restitüsyon ve Restorasyon projeleri hazırlanmış olan Şekerci Hanı, mirasçılarının hukuki ihtilafları nedeniyle uzun zamandır metruk haldedir.

1 Prof. Dr. Mustafa Koç, Revnakoğlu’nun İstanbul’u – İstanbul’un İç Tarihi – Fatih, c.1, Fatih Belediyesi Kültür Yayınları, 2021.

2 Renova Restorasyon, Bağış Kankotan – Şekerci Hanı

Şekerci Han
Şekerci Han, fotoğrafın sağ alt kısmında, Fatih Camii'nin çaprazında yer almaktadır
Diğer ad(lar)Fatih Kervansarayı
DurumKullanılmıyor
TürHan, kervansaray
Mimari tarzOsmanlı mimarisi
Şehirİstanbul, Fatih
Kat sayısı3

Şekerci Han ya da Fatih Kervansarayı, İstanbul'un Fatih ilçesinde yer alan ve II. Mehmed döneminde inşa edildiği düşünülen bir handır.