Günümüze ulaşamamış çeşme hakkında Semavi Eyice şu bilgileri vermektedir:

Kadıköy iskelesinden gelen cadde ile yolun kesiştikleri yerde, kitabesiz küçük bir çeşme vardır ki söğütlü çeşme olarak tanınmak ve bu semte adın vermektedir. Halen binalar arasında sıkışık bir vaziyette olan bu çeşmenin yanında halan oldukça yaşlı bir kaç yaşlı çınar eskiden çeşmenin yanında yine bir namazgah bulunduğunu tahmin ettirmektedir. Son iki sene içinde ani olarak yapılıveren bir çok atölye ve dükkanlar bu sahayı tamamen kaplamış olduğundan bu hususu tahkike imkan kalmamıştır. Çeşme yine muntazam kesme küfeki taşındandır ve halen suyu akmaktadır. Cephesi renkli badana ile boyanmıştır. Hiç değilse 0,70 m kadar gömüldüğünden nisbetle biraz bodurlaşmış ve yalaklarıı ortadan kalkmıştır. 3,10 m. eninde, şimdiki zeminden 2,57 m. yüksekliktedir. Kalınlığı ise 1,18 m. olan bu çeşmenin cephesinde 1,80 genişliğinde kaş kemerli 0,57 derinliğinde bir niş vardır. Sade olan ayna taşının iki yanında 0,27 X0,19 X0,20 ölçüsünde yine kemerli bir çift tas hücresi görülür. Çeşmenin üstü geriye doğru meyilli olarak yapılmış ve taştan inşa edilmiştir. Basit ve sade hatları ile klasik üsluptaki Türk çeşme geleneğine uyan Söğütlü Çeşmeyi mimarisine göre XVI.-XVII. asırlara ait bir eser olarak tarihlendirmek mümkündür.