Hocapaşa Mahallesi, Vezir Çıkmazı Sokak 6 numarada bulunmaktadır. Cami, büyük devlet adamı Maktül Merzifonlu Kara Mustafa Paşa (1634-1683) tarafından 1670 yılında yaptırılmıştır. Cami yaptırılırken imam ve müezzine ait odalarla birlikte işyerleri de yaptırılmıştır. 1829 yangınında çevre ile birlikte mescid de yanmış, 1831 yılında yeniden ihya edilmiş ve minber de koydurularak camiye çevrilmiştir. 1865 yılında Hocapaşa yangınında tekrar hasar görmüş ve tamir edilerek ibadete açılmıştır. 1928 yılında harabe haline gelen cami, tamamen yıktırılmıştır. 1954’de Saz Evi olarak kullanılmış, 1985 yılında gazino yıktırılmış, 1987 yılında da Merzifonlu Kara Mustafa Paşa ismiyle bugün mevcut olan cami haline getirilmiştir.

Caminin çevresi duvarlarla çevrilerek koruma altına alınmış, son cemaat yerine basamaklarla gelinmektedir. Giriş kapısının sağ ve solunda birer pencere bulunmaktadır. Mihrap duvarında penceresi bulunmayan caminin, duvarlarındaki üste pencereler oval, alt pencereler ise dikdörtgen şeklindedir. Camiin içi, üst pencerelere kadar çinilerle kaplanmış, mihrabı, minberi ve kürsüsü mermer kaplı olup, turuncu mermer çubuklarla süslenmiştir. Kubbesi klasik üslupta sekiz aralıklı kemer ve on adet köşeli sütunlara oturmaktadır. Mihrap duvarına kadar sağ ve sollu olarak uzanan kadınlar mahfili toplam sekiz direk üzerinde oturmaktadır. Fevkani olan camiin, minaresi sol tarafında olup tek şerefelidir.

Kaynak: Merzifonlu Kara Mustafa Paşa (Vezir) Camii – Fatih Kaymakamlığı