Akşemseddin Mahallesi, Neyzen İhsan Sokağı numara 72’de bulunmaktadır. Yapım tarihi kesin olarak belli olmayan caminin banisi, Defterdar Ahmed Efendi’nin Dividdarı olan Mehmed Efendi’dir (1520-1566). Kendisinin de mescit civarında medfun olduğu zikredilmektedir. Kanuni döneminde inşa edilen ve bilinmeyen bir sebepten dolayı yıkılan cami, 1673-1674 yılında Silahtar Mustafa Paşa tarafından yeniden ihya edilmiştir. Kesme taştan yapılan mescidin, H.1334/M.1915’teki yangında yanmış, günümüze sadece minare kaidesi ulaşmıştı. 1998 yılında halkın da yardımıyla Parmakkapı İlim ve Hizmet Vakfı tarafından yeniden inşa edilerek ibadete açılmıştır.

Birkaç mermer merdivenle çıkılan caminin iç duvarları, minber, kürsü ve mihrabı Kütahya çinileriyle kaplanmıştır. 3 direk üzerinde oturan kadınlar mahfili ve tavanı betondur. Üstü kiremitle örtülü ve geniş saçaklı olan caminin tek şerefeli minaresi taştandır. Küçük bir son cemaat yerinden girilen caminin alt katında Kız Kur’ân Kursu bulunmaktadır.

Kaynak: Fatih Camileri ve Mescidleri – Fatih Müftülüğü