Hatice Turhan Sultan[1]
Turhan Hatice Sultan'ın L. Seculin tarafından 19. yüzyılda yapılmış bir yağlı boya portresi
Tam adı
Devletlu İsmetlu Turhan Hatice Valide Sultan Aliyyetü'ş-Şân Hazretleri
HanedanOsmanlı Hanedanı
DiniDoğumunda Ortodoks daha sonra İslam

Hatice Turhan Sultan[2] (ö. 4 Ağustos 1683,[3] Edirne), Osmanlı padişahı Sultan İbrahim'in eşi ve IV. Mehmet'in annesidir. 5 yıl kadar bir süre saltanat naibesi sıfatıyla Osmanlı Devleti'ni yönetmiş ikinci valide sultandır. Osmanlı Tarihinin en uzun valide sultanlık yapan ve kadınlar saltanatının sonunu getiren Ukrayna kökenli sultandır.[4]

Vâlide Hadice Turhan Sultan[2]
Turhan Hatice Valide Sultanın türbesinin girişinde bulunan kitabe
  1. ^ Yavuz Bahadıroğlu, Osmanlı Sarayları.
  2. ^ a b Sakaoğlu, Necdet (2008). Bu mülkün kadın sultanları: Vâlide sultanlar, hâtunlar, hasekiler, kadınefendiler, sultanefendiler. Oğlak Yayıncılık. s. 245. ISBN 978-9-753-29623-6. 14 Eylül 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Ağustos 2016. .
  3. ^ E.J. Brill's First Encyclopaedia of Islam, 1913-1936, Martijn Theodoor Houtsma, 1987
  4. ^ "Necati AYDIN: UKRAYNALI SULTANLARIMIZ!". Önce Vatan Gazetesi | Günlük Ulusal Gazete. 9 Ekim 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Eylül 2023.