Kitabesi;
Yazı Türü: Celî Ta’lîk

Yapıldı kutb-ı âlem sâyesinde Mevlevîhâne

Ketebe: El-fakir Yesârîzâde Mustafa İzzet gufirelehu

Kasımpaşa Mevlevihanesi

Kasımpaşa Mevlevihanesi, 17. yüzyılda İstanbul'un Kasımpaşa semtinde kurulan mevlevihane.

Galata Mevlevihanesi'nin şeyhliğine getirilmediği için Fırıncızade Sırrı Abdi Dede tarafından, Kasımpaşa'daki babadan kalma bostanların içinde kurulmuştur.[1] İstanbul'da açılan 3. Mevlevihane olan Kasımpaşa Mevlevihanesi başlangıçta küçük bir tekke binasıydı.[2] Bina çeşitli zamanlarda tamir edildi. Mevlevihane Mihrişah Valide Sultan ve oğlu 3. Selim tarafından yeniden yaptırıldı.[3]

Ahşap üç katlı bir yapı olan mevlevihanede harem ve selamlık olmak üzere iki ayrı bölüm vardı. Zaman içinde defalarca tamir edilen mevlevihanenin avlu girişinin üzerindeki 1834 (Hicri 1250) tarihli kita­be ünlü hattat Yesarizâde Mustafa İzzet Efendi'nin Talik hattı ve II. Mahmut'un tuğrasını taşır.[4]

1. ^ "Kasımpaşa Mevlevihanesi". 2 Nisan 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Ocak 2014.
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya". 25 Kasım 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Mayıs 2020.
  3. ^ Sakaoğlu, Necdet (2008). Bu mülkün kadın sultanları: Vâlide sultanlar, hâtunlar, hasekiler, kadınefendiler, sultanefendiler. Oğlak Yayıncılık. s. 336. ISBN 978-9-753-29623-6. 9 Ekim 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Ekim 2016.
  4. ^ "Kasımpaşa Mevlevihanesi". 5 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Ocak 2014.