Adını burada tekkesi ve türbesi bulunan ve 1551-1552’de vefat eden Halvetî-Sünbülî Şeyhi Merkez Muslihuddin Musa Efendi’nin lakabından alır. Yanındaki camiyi ise Yavuz Sultan Selim’in kızı Şah Sultan yaptırmıştır. 1.091 adet ile surdışında en çok Osmanlı dönemi mezar taşı bulunan mezarlıktır. En eskisi 1694-1695 tarihli olan buradaki mezar taşları da XVIII-XIX. yüzyıllara ve orta tabakaya aittirler.1

1 Büyük İstanbul Tarihi, Tarihi Müslüman Mezarlıkları, c.5, İBB Kültür A.Ş., 2015.

Merkezefendi Mezarlığı
Mezarlığın giriş kapısı
KonumZeytinburnu, İstanbul, Türkiye
TürSivil Mezarlık
DinMüslüman Mezarlığı
Açılış1600 (423 yıl önce) (1600)
Yüzölçümü27.800 m2 (299.000 ft2)[1]
Sorumluİstanbul Büyükşehir Belediyesi
DurumKullanımda
İnternet sitesiİBB Mezarlıklar Müdürlüğü

Merkezefendi Mezarlığı, İstanbul'un Zeytinburnu ilçesinin Merkezefendi mahallesinde yer alan bir mezarlıktır. Kabristân, ismini yanı başındaki Merkez Efendi Camii'nden alır. Turgut Özal Caddesi ve D 100 Karayolu'nun da kesişme noktasında bulunmaktadır.

1. ^ "Zeytinburnu Mezarlıkları". Zeytinburnu-bld.gov.tr. 18 Nisan 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Şubat 2011.